18. 12. 2012

MASTERCHEF je Petr... Au!

Tak tu máme prvního česko-slovenského (respektive POUZE českého MasterChefa) - kulinářskou soutěž, plnou potu a slz vyhrál nezbedník Petr.


Gratuluji, i když... Kladu si otázku proč zrovna on? Jaké zákulisní čachry probíhaly touto soutěží? Těžko říct, ale mám takový neodbytný pocit, že porota, složená ze tří skvělých kuchařů, byla celou dobu spravedlivá, až na ten poslední díl. Zdálo se mi, že kluci porotci byli něčím nebo někým ovlivněni a nehlasovali tak, jako obvykle, ale někdo tahal za provázky, aby byl konečný výsledek takový, jaký byl.

Pojďme si to shrnout, posledních zhruba 5 týdnů bylo jasné, že nejlepší trojka soutěžících byli Míša, Marek a Petr - to bezpochyby. Tihle tři amatéři podávali neskutečné výkony v oblasti gastronomie i výdrže u plotny. Ale! Nejstabilnější výkony podávala vždy Míša - její jídla byla většinou velice chválena (a zřejmě i chutná...), nedělala velké chyby, její výkon neměl podstatné výkyvy a NIKDY nebyla v eliminaci. Jo, a nesmím zapomenout na její civilní projev, nesnažila se nikoho shazovat, na nic si nestěžovala, s nikým neintrikovala, nedělala ramena a nemachrovala.

Na druhou stranu Petr s Markem sice dokázali uvařit fantastické jídlo, ale dost často udělali něco opravdu dětinského a nedotaženého, a obzvlášť Marek si dokázal neuvěřitelně stěžovat - např. tohle nejím, tohle nevařím, tohle neznám, tohle je příšerné... A Petr zase přes své oooobrovitááánské ego nedokázal nic vidět, doslova jím byl zaslepen. Nedokázal si nikdy ani na okamžik připustit, že by snad mohl někde udělat chybu, protože on je prostě Mr. Dokonalej. No, ten titul MasterChefa v něm asi tu potřebnou pokoru nevyvolá...

Míša byla jednoduše skvělá, šla si za svým, ale ne přes mrtvoly, byla velice kreativní a řekněme si na rovinu, v tom díle, kde si každý vybral suroviny dle sebe a měl něco dobrého uvařit, Petr vyhrál POUZE díky tomu, že dostal to, co si původně vybrala Míša - s tím jednoduše prohrát nemohl, protože to byly pečlivě vybrané a naskládané suroviny a byl jich dostatek. Míša zdědila košík po Alici a kde nic tu nic - z toho ani génius neuvaří to nejlepší jídlo v soutěži.

A taky Míša byla ta osoba, která postoupila do finále automaticky - prostě uvařila nejlíp. Byla vždycky nejlepší - i ve finále, ale protože porota dostala příkaz, že vyhrát musí někdo z Čech, hledala na Míše umělé chyby, téměř si je museli vymýšlet. Např. - že nasekala jakousi zeleninu o 2 mm tenší??? Prosím? To nemůžete myslet vážně. Petrův výkon velice kolísal po celou dobu sotěže, někdy opravdu nasekal hrubé chyby, ale ve finále to zřejmě nehrálo žádnou roli.
V tomto duchu se konalo celé finále. Stále se hledalo něco, co posune Petra dopředu a Míšu dozadu. V hádacích soutěžích byly jejich síly poměrně vyrovnané - oba dva uhodli nebo neuhodli téměř stejně, takže vyvrcholit to mohlo pouze a jedině v samotném vaření.

Dostali prostor pro svou fantazii a kuchařského génia mohli vypustit na svobodu - a to také udělali. A opět jedna velká nesravnalost - jedno z jídel Míšina luxusního pětichodového menu dostalo tak obrovskou pochvalu, jako ještě žádné jiné jídlo z celé soutěže. Jeden z poroctů doslova řekl: "Kdyby Míša za celou soutěž uvařila pouze tohle jediné jídlo, tak by to určitě stačilo na získání titulu MasterChefa." Byla to spontánní a upřímná věta, přesto bylo vše nakonec jinak.

Petrovo finální jídlo bylo samzřejmě chváleno, ale spíš tak decentně, rozhodně ne vřele a spontánně jako jídlo do Míšy.

Ale jaký byl nakonec výsledek?

Přesto, že Míša uvařila své životní jídlo, které samotné stačí na titul, vyhrál Petr.
Nevím, jak vy, ale JÁ OSOBNĚ tohle považuji za hrubost a neomalenost vůči divákům, jako by si produkce myslela, že my všichni u televize jsme pouze telata, kterým můžou naservírovat cokoliv.

Jak to, že jeden ze soutěžících byl celou dobu nejlepší (dokonce i ve finále), ale přesto nevyhrál? Těžko říct, ale nikoho ze zodpovědných zřejmě svědomí netrápí.
A já si troufám už teď odhadnout, že pokud bude druhá série, tak vyhraje Slovák. I když nebude nejlepší...

Takže, milá produkce, hlavně vám přeji dobrou chuť a ať vám nedejbůh nezaskočí!

Žádné komentáře:

Okomentovat