18. 12. 2012

Proč v Tescu začínají Vánoce už v říjnu?


Vánoce se nemilosrdně blíží a v českých obchodech se odehrávají kažodenní války - o slevy, o nedostatkové zboží, o cokoliv. Je tohle opravdu smysl svátků pohody a klidu? Pravděpodobně ano.

Každý rok si kladu otázku, kdy v Tescu vyvěsí vánoční výzdobu. Pokaždé je to totiž o něco dřív. Letos padl nový rekord - na Národní třídě se Tesco obléklo do vánočního šatu již 15. října!

Jaké bylo moje překvapení, když jsem nic netušíce šla i se svými dětmi nakoupit něco na podzimní výzdobu bytu a Helloweenskou party. Místo dýní jsem však uviděla vánoční hvězdy, svíčky a žárovičky, poblikávající v šerém podzimním odpoledni.

"Jupí, už jsou Vánoce, to je bezva!" Zařvala nadšeně moje šestiletá dcera, která nemá o kalendářní posloupnosti ani tušení. Šťastná to žena. Starší dcera překvapeně zamrkala a vyjádřila obavy, zda se nám vůbec povede nakoupit nějaké dýně. Ten nejmladší naštěstí ještě neumí mluvit a k jeho uspokojení mu stačí strčit rohlík do ruky. Hlavou mi však bleskla nepříjemná myšlenka, že příští rok se přidá ke skandujícímu davu dětí, slavících Vánoce uprostřed října.

"Zlatíčko, Vánoce budou ještě za dlouho. Teď je podzim na vrcholu, za dva týdny bude Helloween, pak bude listopad a budeme vyrábět něco z listí a kukuřice a teprve až pak bude nejdřív Mikuláš a na konci měsíce budou konečně Vánoce," vychrlila jsem na rozjívenou mladší cácorku.

Mělo to okamžitý účinek, šokovaně zmrzla uprostřed nadšeného skákání. "Ale vždyť tady je tak krásná vánoční výzdoba," zašeptala zklamaně.

Co na to říct??? Jak vysvětlíte šestiletému dítěti obrovskou a neukojitelnou nenažranost českých obchodníků, kteří tlačí lidi k vánočním nákupům ihned poté, co sotva skončila letní dovolená. Čeští obchodní mají pouze 3 roční období, po létě ihned nasledují Vánoce. Podzim je totálně a absolutně ignorován, protože nenabízí žádný svátek (ani vymyšlený a zbytečný), na kterém by se dalo rýžovat.

Venku je krásné babí léto, poměrně teplo a jasno a vy vejdete do obchodu plného vánočních dárků a "neuvěřitelně výhodných slev" na zbytečně předražené zboží. Je to sprostý nátlak a útok na poloprázdné peněženky obyčejných lidí, kteří najednou lehce znervózní a začnou přemýšlet, kde zase letos vezmou peníze na to, aby obdarovali všechny své blízké.

Nikoho ani nenapadne, že prapůvodní smysl vánočních svátků je úplně o něčem jiném. Ano, Češi jsou poměrně bezbožný národ (obzvlášť v porovnání se sousedními Poláky či Slováky) a malé děti vědí o existenci Ježíše pouze proto, že prý nosí dárky. Jinak se o něj celý rok nezajímají. Ale přesto ta komerčnost a nenažranost v období Vánoc je rok od roku horší. Vždyť někteří zoufalci si dokonce berou půjčky, jenom aby mohli nakoupit nějaké dárky. Zadluží se na velmi dlouho jenom proto, aby ukojili ten tlak a touhu po materiálním uspokojení a duchovní smysl Vánoc dávno odvál čas.

Je mi z toho špatně. Ne, že bych dětem dárky nekupovala, to samozřejmě dělám. Ale ve velmi rozumné míře a nejdřív chci, aby děti napsaly Ježíškovi dopis a kromě přání ohledně dárků píšou i tom, jak poslouchaly či zlobily a jak to chtějí v budoucnu napravit.

Chodíme se dívat na Betlémy, probíráme spolu, jak a za jakých okolností se narodil Ježíšek a kdo to vlastně byl. Tvoříme spolu dárky pro babičky a dědečky, abychom ji ukázali, že nám na nich záleží a chceme je obdarovat něčím, co se v obchodě jednoduše koupit nedá. Probíráme starší hračky a oblečení a darujeme je do dobročinného bazaru, abychom aspoň trošku pomohli potřebným. Prostě spolu děláme něco, co má smysl, co nás a naše blízké obohacuje.

Velmi se snažím tu komerci a šílenství kolem množství zbytečných a drahých dárků potlačit, jak moc to jde. Je to velmi těžké, jelikož žijeme v centru Prahy, které je plné načančaných výloh luxusních obchodů a doma zase na nás útočí neurvalá reklama, nabízející tak neskutečně idiotské (a občas vyloženě hnusné) hračky, že je to opravdu velmi namáhavý boj.

Ano, i moje děti občas podlehnou reklamě a chtějí po mně blbiny jako např.: hnusáci-lepáci, smradláci v plechovce, červy a pavouci ze želé a podobné nechutnosti. Netuším, k čemu takové hračky jsou, jak v dětech podněcují fantazii a kreativitu? Na tuhle otázku jsem zatím nenašla odpověď.

Takže každý rok koncem října začnu bojovat s komerčním pojetím Vánoc, s nenažranými obchodníky a s debilními reklamami na zbytečnosti.

Je to velmi náročné a občas mám pocit, že to nezvládnu. I když... letos mi svitla nová naděje. Bulvární novináři, kteří nemají o čem psát, vymysleli, že letos 21.12. bude konec světa. Jenomže samotní potomkové Mayů naproti tomu tvrdí, že to bude přesně naopak - v ten den začne nová éra. Lidstvo čeká něco nového, jakési duchovní prozření a nový začátek.

Takže doufám, že ta ohromná změna bude k lepšímu a čeští obchodníci procitnou začnou konečně respektovat přírodu.

A kalendář.

Žádné komentáře:

Okomentovat